Письмо редактору

Музей хліба опис, фото – Росія – Санкт-Петербург: Санкт-Петербург


музей хлеба
Фото: Музей хліба

Фото і опис

Музей хліба в Санкт-Петербурзі є єдиним музеєм такого роду в Росії. Він був утворений в 1988 році.

Суть музею відбивається в його назві. Інтерес до хліба як до найбільшого винаходу людства не випадковий. У століття науково-технічного прогресу хліб як і раніше символізує гармонійні стосунки людини з природою. Історія людства переплітається з історією хліба. У його честь здійснювалися обряди, складалися пісні, гімни, влаштовувалися свята, пов’язані з посівними жнивами і збором урожаю. Хлібом-сіллю зустрічали наречену і жениха на порозі їх будинку, новонародженого, дорогих гостей. У усьому цьому проявляється людська мудрість, шанобливе відношення до хліба, що передається з покоління в покоління і прищеплюване малюкові з перших днів його життя. Хліб в якості культурного феномену дозволяє в цікавій і незвичайній формі побачити життя суспільства і його побутову сторону. Крім того, музейна експозиція показує історію хлібопекарської справи в Санкт-Петербурзі.

Різноманітна випічка є свідченням високої майстерності працівників хлібного, булочного і кондитерського цехів столиці в XIX столітті. Також в музеї є маленька міська пекарня, оснащена устаткуванням. Вона зазвичай обслуговувала бідні верстви населення столиці. Особливим місцем в експозиції є матеріали, присвячені трагічним подіям історії Петрограду-Ленінграда. У розділі, що оповідає про ВОВ і блокаду, представлені 125 грамів хліба, що складається з вівсяного борошна, макух, гидроцеллюлозы і борошняного пилу. В наші дні його випекли по рецептурі військового часу, розробленій в головній лабораторії тресту хлібопечення.

  Кам'яний міст опис, фото - Росія - Санкт-Петербург: Санкт-Петербург

Аж до початку XX століття хлібопекарські традиції і звичаї пристосування для випікання виробів з тесту, використовувані упродовж століть, не зазнали серйозних змін. Лопати, совки, ручні млини, опарники широко застосовувалися і на селі і в місті. Міська культура, що нестримно розвивається, сприяла і швидкій зміні побуту його жителів. Окрім традиційного дерев’яного і глиняного кухонного начиння до ужитку міцно увійшли посуд і форми з металу для приготування пряників, кексів, пряників і багатьох інших виробів. Безліч рецептів російської і європейської кухні органічно вписалася в життєвий Петербургу устрій і стала базою для видання великої кількості кулінарних і кухарських книг. Кондитерські, що з’явилися в Петербурзі, і ресторани змагалися в майстерності приготування блюд, що пропонувалися відвідувачам у барвисто і оригінально оформлених меню.

У музеї представлена колекція самоварів, що є символом російського яскравого і самобутнього звичаю чаювання. Вони з’явилися в XVIII столітті і поступово зайняли головне місце в житлових будинках, корчмах і чайових. Неповторний колорит російської традиції чаювання створювали запашний чай, льодяники і карамель, кренделі і фігурні пряники, розписний керамічний і фарфоровий посуд, і, звичайно, виблискуючий самовар.

  Маріїнський театр опис, фото - Росія - Санкт-Петербург: Санкт-Петербург

Своєрідною візиткою виробників кондитерських виробів були ефектні коробки для упаковки, що також були прекрасною рекламою товару. Вони оформлялися по ескізах знаменитих художників, і тому являли собою істинні витвори мистецтва.

У роки перших п’ятирічок хлібопекарська діяльність помалу починає придбавати індустріальні риси. Відкриваються хлібозаводи, на яких усі головні операції були механізовані. Окрім традиційного асортименту, вони виготовляли штучні вироби із зображенням символіки радянських часів : 5-тиконечной зірки, серпа і молота і так далі

Музей займається активною, експозиційно-виставкової, науково-дослідної і освітньої роботою збирача. Музейні збори налічують близько 14000 експонатів. В наші дні музей став комплектувати колекцію живопису на тему “Їжа і світ живопису”.


© 2019 Відпочинок і подорожі
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.
sitemap