Письмо редактору

Азербайджанська кухня для початківців


Азербайджанську кухню можна назвати однією з самих “м’ясних” у світі. Будь-яка трапеза в Азербайджані – це довгий процес, що складається з безлічі етапів. Якщо оправляєшся на вечерю у гості до друзів або в ресторан, пам’ятай – голодним(-ою) тобі звідти не вийти. Азербайджанці – надзвичайно гостинний народ: тебе нагодують усім, що є, а якщо чогось і немає, то це все одно звідкись дістануть для дорогого гостя.

Азербайджанська кухня: головні блюда

Автор: Medina Rzayeva

Азербайджанську кухню можна назвати однією з самих “м’ясних” у світі. Будь-яка трапеза в Азербайджані – це довгий процес, що складається з безлічі етапів. Якщо оправляєшся на вечерю у гості до друзів або в ресторан, пам’ятай – голодним(-ою) тобі звідти не вийти. Азербайджанці – надзвичайно гостинний народ: тебе нагодують усім, що є, а якщо чогось і немає, то це все одно звідкись дістануть для дорогого гостя.

Якщо ти не їси м’ясо, то в Азербайджані тобі припаде непросто. Жодне азербайджанське застілля не проходить без яловичини або баранини, і тобі навряд чи подадуть овочі на пару. Але є і хороші новини: овочів і фруктів в сонячному Азербайджані багато, тому свіжі дуже смачні салати тобі гарантовані.

Азербайджанські блюда самобутні і відрізняються довгою історією і чіткою рецептурою. Кожна трапеза розпочинається з тарілки із закусками – це свіжі овочі, безліч ароматних трав (їх збирають в основному в горах), дуже смачні сири, оливки і, звичайно ж, соління.

М’ясні блюда подають у поєднанні з овочами або фруктами, і усе це приправлено спеціями і пряними травами.

Одне з основних правил подання блюд – приносити усе запалу з жару. Ніяких тобі заздалегідь приготованих столів, що ломляться від кількості їжі. Ломитися ці столи, звичайно, будуть, але тільки у міру приготування нових блюд. До їжі також подадуть місцеве вино.

  Азербайджан - держава в Середній Азії

Азербайджанці люблять їсти руками, тому що вважають, що пальці відчувають смак їжі. Ти навряд чи побачиш це в ресторанах (хоча, усе залежить від блюда), але в азербайджанських будинках такі звичаї все ще в силі.

Їда

Для середньостатистичного азербайджанця, смачно поїсти – справа свята. Ніяких тобі на завтракхлопьев або нашвидку приготованих бутербродів з того, що було в холодильнику. Їжа має бути щільною, неодноманітною, обов’язково гарячіше, ну і, звичайно ж, їжа має бути вчасно.

Сніданок

Якщо запитати будь-якого азербайджанця про те, чим він любить снідати – швидше за все ти почуєш у відповідь” pomidor – yumurta”, що в перекладі означає “яйце-помідор”. На ділі – це яєчня з помідорами і свіжими місцевими травами. Усю привабливість блюду надає “Тяндир черяк” – хліб, приготований в спеціальних глиняних печах, виритих в землі.

Аналогом гаряче улюбленого “pomidor-yumurta” являється “kükü” (кюкю) – яєчня із зеленню. Велика любов азербайджанців до трав творить дива і, по суті, звичайне блюдо за участю пряних трав стає ніби изысканней.

Ще один варіант ідеального сніданку – набір з сільського сиру, свіжих яєць, жирних вершків, меду, і усе того ж хліба “Тяндир черяк”. Варіацій споживання цих страв множина, головне – знайти своє. Ну і, звичайно, чай. Гарячий (дуже гарячий!) солодкий чай тут завжди п’ють уранці.

Обід

Традиційний азербайджанський обід триває достатньо довго – як правило, цей процес займає близько трьох годин. Починається усе із закусок (овочі і зелень), плавно переходить до кислих підсмажених фруктів (алича або персики), а потім – до супів. Тільки після цього можна приступати до головного блюда – найчастіше це азербайджанський плов.

  Азербайджан - держава в Середній Азії

У сучасних реаліях, само собою, дуже складно виділити стільки часу на їжу, але від щільного обіду тут все одно ніхто не відмовляється. Обідньої пори в кафе і ресторанах ти завжди знайдеш в меню щільний бізнес-ланч, що складається з національних блюд.

Вечеря

Не можна сказати, що вечеря сильно відрізняється від обіду, хіба що варіаціями блюд і додаванням в меню місцевого вина. Важливе те, що вечеряти азербайджанці вважають за краще в крузі сім’ї і друзів, усе так само проводячи декілька годин за їжею. До того ж, вечеря – це саме та їда, яку місцеві не проміняють ні на який фастфуд.

Основні блюда

З м’ясом (і не лише)

Овдух

Це блюдо – деяка аналогія усім відомої окрошки. Азербайджанська окрошка складається приблизно з тих же самих інгредієнтів: огірки, часник, кефір. Іноді туди додається ще і відварене яйце, а в окремих випадках -вареная і мелконарезанная яловичина.

Довга

Довга – суп з гатыга (кефіру) із зеленню. У це блюдо додають кращі трави, які ростуть на території Азербайджану (а їх, як ти вже зрозумів(- а), тут багато). Приготувати справжню довгу – майстерність, великий досвід і знання, адже в цьому процесі є певне мистецтво правильно миксовать зелень. У різних регіонах Азербайджану смак цього блюда істотно відрізнятися – усе із-за трав. Довгу їдять як гарячіше, так і холодною, залежно від смакових переваг.

  Азербайджан - держава в Середній Азії

Долма

У Азербайджані існує декілька варіацій цього блюда. Перший вид азербайджанської долмы -” ярпаг долмасы”, в якій м’ясний фарш з рисом (іноді ще і луком, і зеленню) завертають у свіже виноградне листя або в листя айви. Таку долму прийнято їсти, поливши гатыгом (кефіром). Існує також “Кялям долмасы”, або голубці.

Ще один варіант – долма з овочів під назвою “Уч баджи” (у перекладі “три сестри”), в якій помідори, баклажани і зелений перець начиняють тією ж самою начинкою, що і в першому варіанті. Ця їжа – королева літнього столу, яку дуже гаряче люблять місцеві (і не лише вони).

Дюшбара

Азербайджанський суп – отакий аналог пельменів, зварених на м’ясному бульйоні. Особлива відмінність дюшбара в тому, що розміром вони набагато менше пельменів, до яких усі звикли. Щоб наліпити дюшбара, треба мати багато терпіння.

Джиз-быз

Так історично склалося, що це блюдо вважалося їжею пастухів. Під час походів по пасовищах пастухам доводилося живитися м’ясом забитих баранчиків – ось, власне, так це блюдо і з’явилося. Потрухи зберігати довго не виходило, тому доводилося з’їдати їх відразу, ну а з м’яса готували ковурдак – блюдо з баранчика, приготоване на баранячому жирі. Щоб м’ясо зберігалося довше, його заливали жиром. По суті, це блюдо з різних частин барана, які ретельно просмажені на баранячому жирі.

Плов

Плов – король будь-якого столу в Азербайджані. Це улюблене блюдо багатьох народностей, і у кожної з них з них є свої секрети приготування. Ось і в Азербайджані плов готується по спеціальних рецептах. Тут плов – це блюдо з рису з м’ясом, сухофруктами (“ширин-плов” – в перекладі “солодкий плов”), луком і підсмаженими каштанами. Ще однією особливістю приготування азербайджанського плову є те, що рис для плову, найчастіше, готують і подають окремо від начинки. Коли рис приносять до столу, він не має бути гарячим.

  Азербайджан - держава в Середній Азії

Улюбленим видом плову азербайджанців, яким вони шалено гордяться, є шах-плов. Назва пішла із старих традицій, коли це прекрасне блюдо підносили Шаху – головному обличчю держави. Усе краще – Шаху, звідси і назва блюда. Варіацій приготування цього блюда багато, і в кожному регіоні країни є своя традиція. Основна ідея такого плову в тому, що рис тут завертається в лаваш або тісто, які в результаті приготування утворюють хрустку скориночку.

Кутаб

Кутаб – бабусин національний фастфуд, який не замінити жодним іншим на світі. Це щонайтонші пиріжки у формі півкола з різними начинками – отакі чебуреки. В якості начинки найчастіше використовують баранячі потрухи або баранячий фарш, зелень (кинзу, зелену цибулю, шпинат, кріп, петрушку, м’яту, щавель і так далі) і сир (солоний). Посипають це усе зернами граната.

Шашлик

Ще один король застілля – шашлик або кебаб. Роблять його з в основному з м’яса ягнят або молодих баранчиків. У приготуванні цього блюда азербайджанці не використовують ніякої особливої техніки: ні маринадів, ні купи спецій. Хіба що кинза, петрушка, базилік і сіль з перцем за смаком. Готують усе це на шампурі, а за бажання додають ще і овочі – баклажани, помідори і лук. Головне – готувати шашлик на вугіллі, на свіжому повітрі, умілими руками і з любов’ю. Після приготування усю цю справу правильно б посипати сумахом – кислуватою традиційною спецією.
До речі, шашлик готують ще і з риби – і ця теж райська насолода!

  Азербайджан - держава в Середній Азії

Солодощі

Є в Азербайджані такі традиційні солодощі, які найчастіше подаються на свято приходу весни, – Новруз. Ось тільки усі так сильно люблять ці солодощі, що знайти їх можна круглий рік – і вони будуть такими ж свіжими і апетитними, як і напередодні свята.

Шекербура

Ця солодкість в Азербайджані за традицією втілює місяць. Це пиріжки із здобного тіста, краї яких ретельно завертають, а на самих пиріжках роблять візерунки – найчастіше у формі пшеничних колосів. В якості начинки в шекербуру додають жаренные горіхи (дуже багато горіхів), змішані з цукром.

Гогал

Ця листкова випічка у формі круга (тому що втілює сонце) може бути як солодкою, так і солоною. Солона – “шор-гогалы” – готується з маком, а солодка – “ширин-гогал” – з кунжутом.

Пахлава

Азербайджанська пахлава значно відрізняється від турецької. У Азербайджані вона втілює вогонь. 8-10 шарів того ж самого тіста, яке використовується при приготуванні шекербуры, змащують олією і посипають начинкою з горіхів, цукру і прянощів (так-так, кожен з десяти шарів). Величезний пласт заготівлі нарізують на акуратні, однакового розміру ромби, додають горіхи і запікають. Як тільки солодкість приготувалася, її поливають сиропом. Залежно від регіону, в начинку додають різні горіхи, тому ось тобі ще один привід прокотитися по районах країни.

Шекер чурек

Міні кульки, приготовані з борошна, що просіює, топленої олії, ретельної збитої з цукровою пудрою, і яєчних білків. Випечені солодощі посипають цукровою пудрою.


© 2019 Відпочинок і подорожі
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.
sitemap